Контроль шкідників та захворювань не менш важливий, ніж захист від небажаної рослинності. О чудесах техники | Лучшие достижения науки и техники

Это интересно


Другие товары

Контроль шкідників та захворювань не менш важливий, ніж захист від небажаної рослинності.

Приміром, ріпак пошкоджують близько 50 видів фітофагів, які завдають шкоди різним частинам рослини в різні фізіологічні стадії росту й розвитку культури. Своєчасний підбір попередника — основна умова для контролю популяції шкідливих організмів у посівах ріпаку. Його не рекомендується повертати на попереднє поле раніше, ніж через чотири роки. Посівні площі цієї культури в межах господарства не повинні перевищувати 20-25% орних земель. Ділянки, де ріпак та інші хрестоцвіті культури вирощувалися у попередньому році, повинні бути віддалені від нових посівів не менш ніж на 3 км.

Для захисту культури проти комплексу ґрунтових та наземних шкідників (хрестоцвіті блішки, попелиці, ріпакові листоїд, квіткоїд, пильщик, совки, прихованохоботники тощо) та хвороб (пліснявіння, чорна ніжка, кореневі гнилі, альтернаріоз, фомоз інші) потрібно обов’язково застосовувати протруйники. Досить ефективна передпосівна обробка очищеного і каліброваного насіння баковою сумішшю таких протруйників інсектицидної та фунгіцидної дії, як Венцедор, ТН (тебуконазол, 25 г/л + тирам 400 г/л), 1,0-1,2 л/т та Командор Гранд, ТН (іміда-клоприд, 500 г/л + альфа-циперметрин, 50 г/л), 5,0-7,0 л/т. Такий прийом дозволяє надійно захистити культуру в найбільш критичний період росту (проростки насіння, сходи). Він є ефективним і екологічно безпечним порівняно з обприскуванням.

Якщо насіннєвий матеріал до посіву був оброблений тільки препаратом фунгіцидної дії, то при наявності на полі 4-6 екземплярів імаго хрестоцвітих блішок на одному квадратному метрі (в фазі сходів) або при 1-2 несправжніх гусениць ріпакового пильщика на рослину (в фазі 3-4 листків), сходи ріпаку обов'язково варто обробити інсектицидами. В А^РА 8таг! Адго є два дієвих препарати — інноваційна новинка Нокаут Екстра, КС (аль- фа-циперметрин, 200 г/л) або Наповал, КС (імідаклоприд, 300 г/л + альфа-циперметрин, 100 г/л). Обприскування посівів проти шкідників можна поєднати із застосуванням фунгі- цидів-регуляторів росту.

Насамперед інсектицид Нокаут Екстра, КС оптимально підходить для першого інсектицидного захисту ріпаку. Це препарат контактно-шлункової дії, він розроблений в удосконаленій препаративній формі (концентрат суспензії), що дозволяє швидко та надійно контролювати комах-фітофагів. Порівняно з інсектицидами на основі концентратів емульсій, Нокаут Екстра, КС має кілька переваг. По-перше, ширший діапазон термостабільності. Якщо в концентраті емульсії альфа-ци- перметрин працює за температури до +20°С, то температурний коридор для концентрату суспензії більший: він продовжує ефективно діяти до +25...+28°С. По-друге, робочі розчини з концентратами емульсій швидко випаровуються — в середньому в 1,5-2 разів швидше, ніж подібні концентрати суспензії (залежно від погодних умов). В результаті препаративна форма Нокаут Екстра, КС забезпечує пролонгацію захисного періоду до 10-14 днів. По-третє, концентрат суспензії має покращені токси- ко-гігієнічні характеристики: відсутність різкого запаху і ви-сокої летючості гарантує безпечність його використання.

Під час розробки схеми захисту озимого ріпаку також варто враховувати, що для успішної перезимівлі в кінці осінньої вегетації (коли протягом п'яти днів температура повітря не перевищує +2 °С) рослини повинні сформувати 6-8 листків із діаметром кореневої шийки 8-10 мм і її висотою у межах 8-10 мм, при цьому коренева система мусить бути довжиною не менше 250 мм.

Орієнтиром для отримання оптимально розвинених рослин перед входженням у зиму є термін сівби в кожному конкретному регіоні та інтенсивність росту висіяних сортів або гібридів. Для формування таких рослин сума позитивних температур (понад +5 °С) від сходів до входження у зиму має становити 750...800 °С. Однак, у зв'язку зі зміною клімату в бік потепління, великою проблемою для отримання нормальних сходів (навіть для традиційних зон вирощування ріпаку) часто є відсутність вологи у верхньому горизонті ґрунту. Тому в умовах виробництва доводиться відходити від оптимальних термінів в той чи інший бік.

Посів у ранні терміни проводять зазвичай після випадання дощу (щоб була волога для отримання сходів) і в пізні терміни, коли, ризикуючи, сіють у ґрунт (або після випадання дощу, але пізніше за оптимальні терміни). За ранніх строків сівби виникає небезпека переростання рослин (початок стеблування) і різке зниження їх зимостійкості. На пізніх рослини для входження у зиму не встигають сформувати необхідну кількість листя і накопичити в точках зростання достатньої кількості цукрів, які забезпечують високу морозостійкість. А оскільки кількість листя перед входом у зиму визначає кількість стебел на рослині, то це, як правило, призводить до зниження врожаю.

На сьогодні вже відпрацьована технологія, що дозволяє уникнути переростання рослин за допомогою фунгіцидів-ретар- дантів, які викликають затримку поділу і росту клітин субапікальної меристеми (табл. 1). При цьому повністю зростання культури не припиняється: система верхівки продовжує функціонувати. В результаті формуються вкорочені і потовщені стебла, перерозподіляються пластичні речовини між стеблом і репродуктивними органами, інтенсивніше формуються структурні елементи, що визначають урожай.

Цього року ALFA Smart Agro вивела на ринок фунгіцид-ретардант Тезис, КС (тебуконазол, 500 г/л) у новій препаративній формі — концентраті суспензії. Саме завдяки їй препарат має подовжену захисну дію, яка забезпечується за рахунок повільнішого випаровування робочого розчину та більшого проникнення діючої речовини в рослину. Діюча речовина препарату тебуконазол затримує ріст рослин у довжину, стимулює накопичення асимілянтів та інших поживних речовин у корені, стимулюючи розвиток кореневої системи. Окрім цього, вона сприяє зниженню вмісту вологи в рослинах та підвищує їх морозостійкість. Крім ретардант- ного впливу препарат володіє фунгіцидною дією, що дозволяє паралельно контролювати ряд збудників хвороб ріпаку (альтер- наріоз, фомоз, борошниста роса, циліндроспоріоз тощо). Так, розвиток альтернаріозу, фомозу в посівах озимого ріпаку в осінній період зменшує асиміляційну поверхню, а мікотоксини грибів роду АДетагіа знижують зимостійкість рослин.

Оптимальним періодом для внесення регуляторів росту є фаза 3-4 справжніх листків. Максимальний ретардантний ефект препарати проявлять у тому випадку, якщо дотримані всі інші елементи технології обробки (оптимальні терміни і норми висіву, своєчасний та якісний захист рослин від шкідливих організмів тощо). Якщо культура вже має 5 справжніх листків, норма витрати препарату повинна бути максимальною. А от використовувати регулятори росту в фазу 6-7 листків менш ефективно.

Отже, важливість осіннього захисту озимого ріпаку не потрібно недооцінювати. Економлячи на ньому кошти, можна втратити врожай і не отримати бажаного прибутку. Важливо поетапно, на різних стадіях вегетації культури, застосовувати препарати для контролю бур’янів, шкідників та захворювань, а також за допомогою ретардантів не допускати переростання рослин. Тільки за таких умов можна отримати більш компактні та зимостійкі рослини, а весною забезпечити їх швидкий ріст. У разі несприятливих погодних умов урожай на обробленому полі та необробленому засобами захисту кардинально відрізняється. У портфоліо ЛІТА 8тагІ Лдго є всі необхідні препарати, які стануться у пригоді аграріям на шляху до високих урожаїв озимого ріпаку, забезпечивши комплексний осінній захист культури. Бажаємо гарних урожаїв!

Схема регулювання морфологічних показників рослин ріпаку в осінній період